Report roku 2020 – Family First

Report roku 2020 nebude takový elaborát jako bilancování roku 2019. To mimochodem získalo téměř 10 000 přečtení, 120 sdílení, XX komentářů a přišla mi také celá řada emailů s poděkováním za tipy ohledně vyhoření. Na základě reportu mě dokonce dva lidé požádali o telefonickou konzultaci, což mě překvapilo a potěšilo zároveň ?. Co se týká letošního roku, tak ten byl pro mě o dost jiný než 2019. I přes koronu byl (po roce 2019) velkou psychickou vzpruhou. Děkovat za to mohu nejen zmíněnému vyhoření z předchozího roku (které mi pomohlo seřadit si priority a hodnoty), ale paradoxně i koroně. Celá situace kolem covidu pomohla k celkovému zpomalení pracovního tempa. No a v neposlední řadě nelze upřít zásluhy dubnovému narození syna, které nám tak trochu (jak to už bývá) obrátilo život naruby ?


Práce – co se povedlo

– Zpomalit.. Tohle slovo vše vystihuje dokonale. Po roce 2019 (ve kterém jsem byl prací zavalen) bylo zásadní v roce 2020 trošku zpomalit = nepřijímat zběsile novou klientelu, ale maximálně pečovat o tu stávající + omezit celkový čas věnovaný práci atd. To se vcelku povedlo a jak jsem zmínil již v úvodu, tak k tomu dopomohla i covidová situace (poptávky ubyly, jednání/schůzky také). Dalším pozitivem je, že i přes covid zůstal obrat firmy téměř zachován + se podařilo udržet 80-90% dlouhodobé klientely, což považujeme za velký úspěch.

– V MK-VISION jsme rozjeli dva nové a perspektivní projekty (zaměřené na finance a publikační prostory), od kterých očekáváme v 2021 a dalších letech zajímavou monetizaci.

– Do MK týmu přibyla nová posila Martin, což bylo pro celý tým silnou vzpruhou.


Práce – co se nepovedlo

– Práce ze zahraničí – korona a omezené cestování + dubnové narození syna zapříčinili, že jsem letos (po mnoha letech) nevytáhl paty z ČR. Na druhou stranu nemůžu říct, že by mě to nějak zásadně trápilo a byla to ve finále i vcelku příjemná změna. I u nás je krásně a poslední roky byly dost rozlítané (možná až moc). Celé léto jsme navíc měli možnost trávit na chatě v Jižních Čechách, což celý rok hodně zpestřilo.

– Rozvoj firmy a brandu – měli jsme v TODO máknout na brandu (redesign loga, webu) na nic z toho nakonec nedošlo a tento cíl se přesouvá do 2021.

– Investice – měl jsem v plánu se více vzdělat v investicích, což se vůbec nepovedlo a na vzdělání v této oblasti vůbec nezbyl čas ani energie.

– Korona + opatření a politika kolem ní – na toto téma se moc nechci vyjadřovat.. Dopad na byznys to mělo, ale v našem oboru naštěstí ne tak drastický. Každopádně soucítím s těmi, kteří přišli o svoje blízké, osamocenými seniory v domovech důchodců, kteří měsíce nemohli vidět svoje blízké. Zároveň soucítím se všemi, kteří museli své podnikání nedobrovolně omezit, či zavřít a skončili s dluhy. Byla/je to složitá situace ve které je těžké najít to jedno unifikované a „správné“ řešení. Nezbývá než doufat a věřit, že v roce 2021 dojde k návratu do normálu.

– Home office s Oliverem = pracovat home office v bytě, kde řádí X měsíční kojenec není to nejlepší řešení v rámci efektivity práce… Práce, která běžně zabere 3 hodiny zabere hodin 6, protože přeci neodmítnete to škvrně, které se Vám snaží vyšplhat do klína ?. Proto jsem se rozhodl, že od ledna ruším home office a pronajmu si kancelář. Cílem je striktně oddělit práci od rodiny a netahat si práci domu. BTW na téma produktivity při home office jsem v létě sepsal článek.

– Každoroční cíl – pracovat na multitaskingu, efektivitě a zlepšit mojí angličtinu.. Tady je stále na čem pracovat.


Osobní život – co se povedlo

– Stále přispívám pravidelně na Dobrého Anděla 1500kč/měsíc + sem tam jiné charity.

– Stále se snažíme třídit odpad (i když s tím, kolik odpadu obecně vyprodukujeme spokojen moc být nemohu).

– Omezení soc. sítí – tady se celkem daří.. Na Facebook chodím pouze pro konkrétní informace, které mě zajímají ze zájmových skupin (timeline mám na PC vypnutou). Na Instagram chodím pouze, když tam já sám něco dávám = tak 2x do měsíce. Twitter jsem také radikálně omezil a co mi nyní nejvíc „žere“ čas je Youtube, kde sleduji (možná až moc) kanálů (na toto téma „co/koho určitě sledovat na Youtube“ se také chystám někdy rozepsat).

– Práce na sobě – tady je to nahoru/dolu, každopádně snažím se na sobě stále makat, převážně na svých prioritách a hodnotách. Pracuji primárně na tom, abych byl za všech okolností sám sebou, byl upřímný (i když to občas pro druhé nemusí být příjemné) a žil podle svých hodnot.

– Otužování/dech/doplňky – skills, které jsem si si osvojil v minulém roce (práce s dechem, meditace, otužování a další techniky viz. článek) jsem se snažil praktikovat i letos. Pravidelně se otužuji pomocí ranních a večerních studených sprch + od října jsme se začali chodit koupat do volné přírody. Dále se stále snažím pracovat se svým dechem + beru kvalitní doplňky stravy (zejména kvalitní OMEGA 3 a vitamín D, na toto téma také chystám článek).

– Sport – jaro/léto hodně kolo včetně absolvování dvou cyklo závodů + přes zimu celkem pravidelně běžky a brusle. Tenis/badminton/fitko bohužel kvůli koroně měly letos stopku.

– Oliver – to nejdůležitější na konec, 7. dubna se nám narodil syn Oliverek ?. Co k tomu napsat, první dítě otočí chod rodiny vzhůru nohama. Tak to prostě je. Pokud si myslíte, že nemáte čas a nestíháte, tak věřte, že s prckem skutečně poznáte co tento (často nadužívaný) obrat a někdy i výmluva znamená. Je nutné o to více pracovat s prioritami a říkat NE a to (bohužel) i svým zájmům a koníčkům… ALE zkrátka stojí to za to. Méně spánku, občas nervy na pochodu, ale pak stačí jeden nevinný úsměv a je odpuštěno :D. Ten pocit, že ten drobek je na vás plně závislý je děsivý a krásný zároveň. Jelikož už roky sleduji a přispívám na Dobrého Anděla, tak pravidelně vidím jaké nejrůznější životní překážky a zkoušky zažívají rodiče těžce nemocných a postižených dětí. Jsem neskutečně VDĚČNÝ, že je syn zdráv. Zdravá a funkční rodina je to nejvíc, čím může člověk disponovat a čím jsem starší, tím víc to tak cítím. Vše, co se dá koupit, je oproti tomu prostě laciné. Proto pečujte jak o své zdraví, tak o své blízké… o své děti, o rodinné vztahy, o svoje kamarády. Je to klišé, ale pravdivé. Peníze budou, my nebudeme… = proto jim věnujte váš čas, nic důležitějšího není a nikdy nebude.

 


Osobní život – co se nepovedlo

– Koníčky/sporty – vzhledem k narození Olivera jsem letos trošku zanedbal svoje záliby. Ať už jde o mojí kinematografickou vášeň, sportovní aktivity, sledování oblíbených sportovních klání, čtení, vzdělávání (ENG, podcasty atd.) či psaní na tento blog.

– Neutrácet/minimalismus – opět velké mínus, tento bod se mi nedaří dlouhodobě splnit. Když se zpětně ohlédnu, za co jsem v tomto roce často utrácel, nemám z toho (ani ze sebe) úplně dobrý pocit.

– BALANC stravy/spánku/pohybunaprostý základ pro fyzickou a duševní pohodu. Dostatek kvalitního spánku (viz. můj článek který jsem o článku letos napsal), vyvážená a kvalitní strava + pravidelný sport a pohyb. Neřekl bych, že se to vyloženě nepovedlo, ale mohlo to být lepší.. Nechci se vymlouvat na koronu, ale zavřená sportoviště, fitka atd. tomu všemu moc nepřidala.

– STOP informačnímu přehlcení – podcasty, videa, blog články, Youtube kanály, knihy, audioknihy, rozhovory = často se cítím přehlcen tím vším co, bych chtěl přečíst/vidět/slyšet a deprimuje mě, že vím, že to nelze stihnout ani za 5 životů = musím se stále učit prioritizovat a říkat NE.

– Stavba rodinného domu – plánem bylo se v roce 2021 stěhovat do novostavby, to se bohužel (vlivem několika nešťastných událostí/ rozhodnutí při výběru stavební firmy) asi nepodaří a stěhování se odkládá na začátek roku 2022. Doufejme, že stavbu nějak neovlivní korona situace a vše půjde dle plánu.


Cíle 2021 pracovní

Rozjet dva výše zmíněné nové MK projekty

Máknout na MK brandu (logo + web)

Udržet dlouhodobou klientelu = pravidelná a řádná péče

Navýšit mírně obrat (ne nutně a ne na úkor zdraví a psychické pohody)

Kancelář – striktně oddělovat práci a domov

Investice – řešit/zajímat se/vzdělávat se v tomto oboru


Cíle 2021 osobní

Rozvoj + zpomalení – nikdy nekončící práce na upřímnosti, hodnotách/prioritách a bytí v přítomnosti. Přitom všem si stále uvědomovat, že vše co se nám děje je jen learn & lesson a každá věc/situace co nastane nás má něco naučit a něco nám předat.

EGO off – dokázat prodýchat a dokázat se povznést nad běžné situace, které 99% lidí vytáčí. Příklad: nedání přednosti, kolona, nepříjemná prodavačka v krámě atd. Prostě být v klidu a nenechat se rozhodit prkotinami, na kterých stejně vůbec nezáleží..

Říkat NE věcem, co mě serou, příklady: A) NE komentování a snažení se obhajovat svoje názory s cizími lidmi na soc. sítích – fakt to nemá smysl.. B) NE ponocování C) NE nakupování zbytečností, které mi udělají radost na chvíli a pak upadnou v zapomnění (nadbytek hadrů, zbytečná elektronika atd.)

Brát ostatní takové, jací jsou – inspirovat, nenutit svoje názory a pohledy.. Nesoudit! Nikdy, nikoho..

Šetřit + minimalismus

BALANC v životosprávě = udržitelná a vyvážená strava + pravidelný pohyb/sportovní aktivita + kvalitní a dostatečný spánek

Věnovat maximum času Oliverovi a rodině

Udělat si dostatečný prostor i na své koníčky, které jsem v 2020 zanedbal

Cestování pokud korona dovolí, tak určitě Slovensko za manželky rodinou, přes léto Jižní Čechy a konec léta první moře s Oliverkem.

Stále přispívat a pomáhat potřebným

Najít si čas na BLOG články – mám v zásobě dostatek zajímavých témat, ke kterým si myslím, že mám co říct, jen je potřeba najít čas (respektive dát tomu prioritu)


Jedno zamyšlení na konec: neustále se všude řeší úspěch, který se vždy dává do souvislosti s životním naplněním a celkovou spokojeností. Co ale vlastně úspěch je? Co znamená úspěch pro Vás? Zamýšleli jste se někdy skutečně nad tím? Jsou to miliony na účtu, 3 baráky, vysněné povolání, nebo pět dětí a spokojená rodina? V polovině roku jsem četl zajímavé zamyšlení, kde je úspěch definován takto (a vcelku se mi to zamlouvalo): Úspěchem je pro každého něco jiného. Pro jednoho to budou dobře vychované děti, pro druhého dům a drahé auto a pro dalšího smysluplná práce. Každopádně, pokud se přeci jen má úspěch nějak univerzálně definovat, tak by úspěchem mohlo být zásadně neselhat ve svých životních rolích, které každý máme a které žijeme = neselhat jako otec/matka, neselhat jako manžel/ka, jako syn/dcera, jako kamarád/ka, jako kolega/kolegyně…


Další věci, které mě v roce 2020 zaujaly a které využívám (lifehacky/gadgety):

– Unikátní žárovka VITAE light + další pomůcky pro srovnání cirka. rytmu – viz. můj článek o spánku

Otužování – studené sprchy po ránu a večer + otužování ve volné přírodě považuji za jeden z nejlepších lifehacků (a navíc zcela zdarma!). Zpočátku je to trošku diskomfort, ale vážně to stojí za to.. A nejde jen o ty tuny zdravotních benefitů, které otužování přináší… ale o ten pocit.. Na otužování taky plánuji něco málo sepsat.

Apple Watch 6 – vcelku dlouho jsem se rozmýšlel, zda pro mě mají smysl a zda mi 1-2 denní výdrž bude vyhovovat. Zbytečně jsem otálel. Všechny funkce jsou skvělé a pokud máte iPhone/Mac/AirPods apod. tak si budou s hodinkami skvěle notovat ?. Placení, volání a smskování s AW je silně návykové.

Oura ring – fantastický gadget na monitoring spánku a dalších zdravotních aspektů (tělesná teplota, tepovka, variabilita srdečního rytmu (HRV), počet dechů za minutu, spánkové fáze a mnoho dalšího). Navíc dle nejnovějších výzkumů umí Oura Ring odhalit i covid, ještě předtím než u dotyčného naplno vypukne – recenze ZDE

Fitify – appka od českých vývojářů, která sestaví efektivní trénink na míru v domácích podmínkách (což během korony přišlo vhod)

AirPods Pro – pokud máte klasické AirPody, tak neváhejte

Štokrlevíte, že na WC strávíme za život více jak 12 000 hodin? Nebylo by fajn tuto potřebu vykonávat správně (což 95% lidí nedělá)? Nebudu se moc rozepisovat jak na to, video níže vydá za tisíc slov. Věřím, že tato investice se každému vyplatí.

Využít každý denkdyž jsme u toho WC, toto je další „lifehack“. Malá knížečka, která by neměla na vašem „trůnu“ chybět. Každý den jedno kratičké zamyšlení které podporuje pozitivní myšlení a dodává motivaci.

VR Oculus Quest – měl jsem jen půjčené a minimálně na to vyzkoušení to za to stojí

– Sonický kartáče Philips SoniCare – dříve jsem používal rotační a tento (se sonickou technologií) je o parník lepší. Investice do dobré kondice svého chrupu je jedna z nejlepších investic vůbec a Philips SoniCare v kombinaci s mezizubními kartáčky/nití je účinný zabiják všech kazů.

E-shop mojebohema – obchod pro patrioty, já vzal hned čtyři kousky 🙂


Další zajímavé reporty roku 2020, které stojí za přečtení (budu postupně doplňovat)

František Szabó a jeho report 2020 (i v audioverzi)

Štefan Polgári a jeho tradiční mega krátký report

Tradičně povedený report Mária Roženského

Bilancování roku 2020 od Karla Dytrycha

Novoroční bilancování od Michala Majgota alias Affiláka

Zhodnocení roku od Ondřeje Martínka

2020 byl rokem příležitostí pro Tomáš Zdražila

Shrnutí od Martina

Report roku 2020 od Petra Krauze

Co přinesl rok 2020 Davidu Nogolovi

Tomáš Lípa a jeho již tradičně povedené bilancování

Jak se povedl rok 2020 Diginomádovi

Perfektně strukturovaný report od Jardy Pajskrta

Zhodnocení + plány na 2021 od Lukáše Konečného

Jaký byl rok 2020 pro FREELO

Zhodnocení od Patrika Gajdoše

Krátké zhodnocení roku od Víta Michálka

Report od Daniely Kunz o tom, že vždy sklízíme to, co jsme sami zaseli

Na závěr jedno delší a velmi výživné shrnutí od Martina Sajala

PS: Pokud si myslíte, že by Váš report v seznamu neměl chybět, napište mi (email nebo do komentář) a rád ho do seznamu zařadím 🙂

Pokud se Vám článek líbil sdílejte

4 komentářů “Report roku 2020 – Family First”

  1. Díky za skvělý report, sdílela jsem ho i ve svém zhodnocení. S mentálním nastavením, prohlubováním tady a teď mi hodně pomohl Dr. Dispenza. Zabývám se jak pracovně, tak i v běžném životě zjednodušováním. K tomu patří i minimalismus. Pár tipů z cesty naší rodiny k udržitelnému způsobu života jsem sdílela na blogu https://www.my3vtom.cz/, tak jukněte, třeba Vás něco inspiruje a pomůže na Vaší cestě. A aktuálně procházím zjednodušením ve vztahu k virtuálnímu světu a určitě z toho budu sdílet články na blogu https://www.danielakunz.cz/ (v Občasníku o tom reportuji). Ať se daří 🙂

    1. Ahoj, děkuju :). Dr. Dispenza – nějaký jeho kurz, videa nebo knížky? Minimalismus to je moje velké téma, které se daří tak napůl :D. Jinak na my3vtom mrknu, to se nám bude hodit :). Díky a ať se taky daří

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *